5è primària

MATERIAL CICLE SUPERIOR 19-20

LLIBRES DE TEXT CICLE SUPERIOR 19-20

CIRCULAR PRIMÀRIA CURS 19-20

 

TREBALLEM LES MEDIATRIUS

Aquesta setmana, a l’àrea de matemàtiques hem estat treballant el concepte de pla, punts, rectes, segments… També hem après a dibuixar mediatrius i n’hem buscat la seva utilitat real. Per practicar-ho, vam sortir al pati i vam calcular distàncies equidistants utilitzant les mediatrius. Ja som tot un experts en el tema!

 

VISITA A LES COVES DEL TOLL  I AL MUSEU DE LA PREHISTÒRIA DE MOIÀ

Els alumnes de 5è van visitar el Parc prehistòric de les coves del Toll de Moià per conèixer i treballar la prehistòria a Catalunya. Van veure també la cova de les Toixoneres i van fer una ruta pel poblat neolític. Posteriorment van poder visitar el museu on es troben les restes arqueològiques de la cova.

 

PRESENTACIÓ PROJECTE “PAÏSOS DEL MÓN I ELS SEUS EDIFICIS”

El passat divendres, els alumnes de 5è van fer les presentacions sobre els diferents països que han estat treballant aquestes setmanes dins el projecte “Països del món i els seus edificis“: Mèxic, Escòcia, Egipte, Perú, Japó, Estats Units, Regne Unit i França.  Cada grup ha dut a terme una gran tasca fent, en primer lloc, una pluja d’idees del que volien saber de cada país i, a continuació, un recerca d’informació amb la finalitat de conèixer amb més profunditat cada país i poder-ho explicar a la resta de companys. A principis de setmana van preparar les exposicions orals i ahir van realitzar-les amb moltes ganes, de forma original i creativa.

 

SANT JORDI A L’ESCOLA

Dimarts dia 23 d’abril i just tornant de setmana Santa l’escola va celebrar la diada de Sant Jordi: catifa de flors, fira del llibre, un drac ben florit, certamen literari, exposició sobre Lola Anglada, llegendes alternatives i actualitzades, realització de punts de llibres…Una jornada plena d’activitats on grans i petits vam gaudir d’allò més!

 

SORTIDA DE L’ÚLTIM DIA DEL SEGON TRIMESTRE

Avui divendres, els alumnes de cicle Superior hem fet l’habitual sortida de l’últim trimestre a la casa de can Illamola, a prop de Lourdes! Una jornada divertida on hem gaudit fent cabanyes!

 

CLOENDA 3×3 DE BÀSQUET

Avui dimarts, els alumnes de Cicle Superior hem participat a la cloenda del 3×3 de bàsquet que organitza cada any el Club Bàsquet Torelló. Les escoles de la Vall del Ges hem passat un matí molt divertit i entretingut!

 

ENGLISH DAY AT SCHOOL

The students in primary celebrated the English Day. It was a day full of activities and workshops about Scotland, the country chosen this year. There have been Highland Games, castles & clans, culture and Druid magic. We had a fantastic wednesday!

 

COMENCEM EL PROJECTE: PAÏSOS DEL MÓN I ELS SEUS EDIFICIS.

La setmana passada vam començar el projecte de països del món i els seus edificis amb els alumnes de 5è. Vam dividir la classe en grups cooperatius i ens vam organitzar per saber les funcions de cada component i quin seria el nostre pla de treball. A continuació, cada equip va escollir el país que volia treballar. Després de fer una pluja d’idees de tot allò que volem conèixer, ja hem començat a fer la recerca i hem trobat informació molt interessant. El proper pas serà estudiar els edificis més importants de cada país i alguns de molt curiosos que podem trobar pel món.

 

INVESTIGUEM AMB LA LAURA I EN JOAN

Hem fet d’investigdors amb la Laura i en Joan,  aprofundint en el camp de l’arqueologia per conèixer més a fons un antic poble iber, anomenat ilerget.

 

CELEBREM EL CARNAVAL!!

Setmana intensa de carnaval a l’escola: després que els alumnes vinguessin cada dia disfressats seguint les consignes del rei Carnestoltes, el dijous vam celebrar el Carnaval amb la tradicional rua pels carrers del voltant de l’escola i l’entrega dels premis “Roca’s”.  Cada classe es va disfressar de diferents personatges de pel·lícules: Minions, Caçafantasmes, Asterix i Obèlix, els Picapedra….Tots ells van fer una coreografia molt original i van recollir el seu premi Roca! Un dia molt intens i emocionant!

 

PRESENTEM ELS TREBALLS D’ESTADÍSTICA

Aquesta setmana, els alumnes de 5è han explicat als companys els resultats dels diferents estudis estadístics que hem realitzat al llarg d’aquests dies per conèixer els gustos i les preferències dels alumnes de l’escola en referència a varis aspectes: professions futures, assignatures, esports, animals de companyia….En resum, han obtingut unes conclusions molt interessants! Bona feina nois i noies!

 

WINTER LANDSCAPE

The 5th grade students drew a beautiful winter landscape. They chose cold colors for their background (light and dark blue, purple, black…) and create a value scale to represent the light coming from the moon. Finally, they added a silhouette of a tree, a swing with some children, or different animals to complete their composition. Good job students!

 

CONEIXEU LA UTILITAT DE L’ESTADÍSTICA?

Aquesta setmana, els alumnes de 5è hem començat a treballar l’estadística dins l’àrea de matemàtiques. Sabeu les múltiples aplicacions que té a la vida diària? Després que l’Anna, estudiant en pràctiques, ens fes una primera pinzellada sobre els principals conceptes estadístics, vàrem dividir la classe en grups cooperatius i cadascun realitza un estudi diferent segons els nostres interessos. A partir d’una pregunta plantejada, hem hagut de buscar la manera de recollir les dades, agrupar-les, representar-les a partir de gràfics i treure’n conclusions. Ben aviat us podrem explicar els resultats finals!

 

PREPAREM L’EXAMEN CANGUR

Els alumnes de 5è hem tornat motivats i amb molta energia! Avui hem començat a entrenar-nos per a participar a les proves cangur de matemàtiques, amb l’objectiu de dedicar una estona a divertir-nos tot resolent els reptes plantejats.

 

ARRIBA EL NADAL

Avui els nens i nenes de 5è hem estat molt enfeinats amb les preparacions del Nadal: al matí, hem fet el detall per endur-nos a casa. A la tarda, hem realitzat la tradicional cantada de Nadal al pati de l’escola, i no ens podíem oblidar de l’amic invisible. Un dia molt intens i emotiu que ens ha passat molt ràpid!! Famílies, us desitgem unes bones festes!

 

SORTIDA AL COSMOCAIXA

Els alumnes de 5è vam anar al Cosmocaixa a fer el taller de “Lliçó de ciència”. Una experiència molt interessant! En aquest vídeo en podeu veure el resultat!

 

TREBALLEM LES FRACCIONS

Aquests dies, els alumnes de 5è hem estat treballant les fraccions a classe. I de quina millor manera podíem acabar? Doncs fent una macedònia amb fraccions de fruita que cada alumne s’ha preparat. Així doncs, amb 1/4 de poma, 2/5 de pera, 5/10 de mandarina i 5 grans de raïm hem tingut un berenar ben sa i nutritiu!

 

SETMANA DE LA CIÈNCIA A L’ESCOLA

Aquesta setmana a l’escola hem celebrat la setmana de la ciència. Els alumnes de primària, hem estudiat l’evolució dels principals aparells tecnològics al llarg de la història, centrant-nos sobretot en els segles XX i XXI.

Ha estat una setmana intensa on hem pogut conèixer els canvis més important que s’han produït i com les noves tecnologies s’han convertit en un imprescindible en les nostres vides. També hem valorat els avantatges i els inconvenient del seu ús tan quotidià.

Cicle superior ens hem centrat en les ràdios i els ordinadors. L’Emilio i en Xavier, ex-pare i ex-alumne de l’escola ens han vingut a explicar l’evolució d’aquests aparells, el seu funcionament i les parts principals de què estan formats.

El teatre de l’escola també s’ha transformat aquests dies: amb el treball conjunt de tots els alumnes de primària, hem creat un gran eix cronològic on es mostra aquesta evolució tecnològica. De la mateixa manera, amb la col·laboració de les famílies, el professorat, ex-alumnes, ex-pares i en Toni Pla –pare del mestre Sergi Pla-, hem pogut fer una exposició molt completa per mostrar de primer mà tota aquesta transformació tecnològica. Amb la xerrada que ens ha fet en Toni, hem après molts aspectes interessants de tots aquests aparells.

Una setmana molt intensa on hem après molt!

 

CELEBREM LA CASTANYADA!

La pluja d’avui dimecres no ens ha impedit celebrar la Castanyada a l’escola! Al matí hem fet la tradicional gimcana. A primera hora, ens hem desplaçat fins als llocs més emblemàtics del poble per fer un mini reportatge fotogràfic d’elements de la tardor. A continuació, hem fet una composició amb les imatges impreses  junt amb poemes, frases i endevinalles de tardor que els alumnes s’han inventat i buscat. Finalment, hem decorat una sèrie de fulles i altres elements de tardor. Ens ha quedat un passadís preciós i molt ben ambientat! A la tarda ens hem menjat les tradicionals castanyes que els nostres companys de 3r d’ESO han torrat. Eren molt bones!!

 

SORTIDA A LA RIERA

Els alumnes de 5è vam anar a la riera de Vidrà amb l’objectiu de treballar en un ecosistema les relacions que es produeixen entre tots els elements de la riera: animals, plantes. condicions ambientals i físiques. Una jornada molt ben aprofitada!

 

LA MELMELADA D’EMOCIONS

Elaborar aquestes melmelades tan dolces ens ha permès veure les qualitats positives que tenen els altres, ens ha connectat a l’agraïment i la satisfacció i la creativitat s’han fet presents mentre les elaboràvem. Una activitat molt recomanable per seguir fent a casa.

QUÈ VOL DIR SER NORMAL?

Els alumnes de 5è han treballat en petits grups la resposta a la pregunta: “Què vol dir ser normal?”

COHESIÓ DE GRUP

Els alumnes de 5è de primària han treballat una dinàmica de cohesió de grup i autoconeixament. Les conclusions finals han permès entendre com som d’iguals i diferents al mateix temps.

ESCOLES D’ALTRES MONS

Treball final de l‘exposició “Escoles d‘altres mons”. Conjuntament els alumnes de 5è han fet un pòster. La mateixa fotografia ens evoca emocions i sentiments contradictoris: “Dues cares de la mateixa moneda”.

COLÒNIES AL COLLELL

Els dies 20, 21 i 22 de juny els alumnes de cicle superior van anar de colònies al Collell, com a cloenda d’aquest curs 17-18. Els nens i nenes van gaudir de moltes activitats esportives: des del camp d’aventura, fins a la ruta d’orientació passant pel trekking aquàtic, làser tag, rocòdrom, karts de pedals, inflables, piscina….3 dies d’allò més intensos, divertits i ple d’emocions que segur no oblidaran mai! Que tingueu un molt bon estiu!

FRED, CALOR, PLUJA O VENT!

Per treballar els canvis a l’atmosfera hem anat a la casa de colònies Les Codines de Sora a recollir dades meteorològiques: la temperatura ambiental, de l’aigua i del sòl, l’estat del cel, la velocitat i la direcció del vent, la pressió atmosfèrica… A cada mitja hora hem observat i mesurat el temps!

 

LA PREHISTÒRIA AL TOLL

Hem visitat les Coves del Toll i el museu de Moià. Hem visitat també el parc prehistòric al voltant de la cova i el dolmen del Cuspinar. Ens han explicat com es va descobrir la cova i com va estar ocupada per animals i persones. Més tard hem vist les restes que s’hi han anat trobant  que estan exposades al museu. Això ens ha permès  aprendre com vivien a la Prehistòria.

EL CARNAVAL!

Com cada any a l’Escola hem celebrat el carnaval. El mar ha estat el protagonista i al Cicle Superior “hem pescat” tot allò que hem pogut! Hem fet una gran festa marinera!

VISITA AL COSMOCAIXA

Els alumnes de cinquè s’ho van passar d’allò més bé en la visita al CosmoCaixa. Van poder visitar el museu i van realitzar dos tallers.

El primer taller que van realitzar va ser “Menja i no ser menjat”, on van poder observar alguns animals que representen la gran diversitat de formes, colors, mides i comportaments que presenten els éssers vius. I on també van aprendre que els animals busquen solucions per poder assolir un mateix objectiu: menjar i no ser menjat, sobreviure i deixar descendència.

Al segon taller els alumnes van poder realitzar un seguit d’experiments molt divertits i vistosos per descobrir que l’electricitat és un fet natural i que és present en tots els materials que ens envolten. També van poder observar, per exemple, com es comporten els objectes carregats elèctricament, en quins materials es pot moure la càrrega elèctrica amb facilitat, i quins efectes té aquest moviment.

EL CAMÍ DE GAUDÍ

La Pedrera, La Casa Batlló i La Sagrada Família. Alguns  dels edificis més importants que va construir Antoni Gaudí i que els alumnes de 5è hem pogut visitar. El dimarts 21 de novembre hem anat a Barcelona a seguir i a treballar el modernisme català. La sortida ha estat d’allò més interessant i profitosa!

Curs 5è de Primària

CIRCULAR PRIMÀRIA CURS 17-18

llibres de text cicle superior 17-18_5è

MATERIAL 5è curs 2017-18

 

CELEBREM LA CASTANYADA!

El dimarts dia 31, els alumnes de cicle superior vam celebrar la castanyada. Durant el matí vam fer una gimcana per l’escola i pel poble: enquestes a gent del poble sobre aquesta celebració, dibuixos, qüestionari de diferents aspectes de Torelló, tast de productes “estranys” relacionats amb la castanyada i creació d’imants de tardor. A la tarda, vam menjar les castanyes que els alumnes de 3r d’ESO havien torrat. Un dia ben diferent!

 

ENCETEM EL CURS!

Els alumnes de Cicle superior encetem el curs formant equips per a treballar cooperativament abans d’iniciar el treball per projectes!