Curs 3r ESO

LLIBRES I MATERIAL 3 ESO 19-20

CIRCULAR SECUNDÀRIA CURS 19-20

 

COLÒNIES ARIÈGE 2019

Els dies 19, 20 i 21 de juny, els alumnes de 3r d’ESO van visitar el departament francès de l’Ariège, al sud del país. El primer dia, tot fent una parada al llac de Puigcerdà per esmorzar, vam visitar el poble medieval de Mirepoix, on vam poder veure la catedral i la vila antiga. Com que feia molta calor, a la tarda van poder gaudir d’una capbussada a la piscina del càmping.

El segon dia, tot i el mal temps, vam poder fer les activitats previstes: al matí vam recórrer amb barca la gruta subterrània de Labouïche i a la tarda el Parc de la Prehistòria, on hi vam fer un seguit de tallers. El tercer dia, les tempestes ens van obligar a canviar d’activitat, però vam poder disfrutar d’un scaperoom a la vila de Llívia, que va posar els alumnes a la pell d’uns arqueòlegs del segle XXII que havien de salvar el planeta Terra!

      

GIMCANA

L’últim dia de curs els alumnes de 3r d’ESO van realitzar una sèrie d’activitats cooperatives i d’equip, lúdiques i culinàries per acomiadar-nos del curs. Per posar a prova els seus coneixement en estructures, van construir dues torres: la primera amb canyetes i cinta adhesiva i la segona amb espaguetis i núvols de llaminadura. Després van construir una gran catapulta i van comprovar la distància a la que podien llençar un ou.

A la tarda, aprofitant que al dia següent marxaven a França i que havien après a cuinar molt durant el curs amb el treball de síntesi (Programa TAS), van fer i berenar unes crêpes boníssimes!

VISITA A L’EXPOSICIÓ “HUMAN BODIES”

La setmana abans de colònies els alumnes de 3r i 4t d’ESO van visitar l’exposició “Human Bodies” a Barcelona, tot fent un viatge únic pel cos humà. Un recopilatori del que han estat treballant al llarg del curs en les matèries de biologia.

RUTA LITERÀRIA DE LA MERLA BLAVA

Els alumnes de 3r d’ESO van visitar el barri del Born de Barcelona, aprofitant que havien llegit el llibre de La Merla Blava de Maria Carme Roca en el marc de la matèria de Llengua i Literatura catalanes. Utilitzant els coneixements històrics apresos a les classes de Ciències Socials i la fantàstica visita que els van fer els guies del born, van elaborar el seu propi reportatge seguint una ruta literària que ells mateixos havien creat.

 

SORTIDA AL PARC DEL CASTELL DE MONTESQUIU

Ahir, els alumnes de 3r d’ESO van visitar el Parc del Castell de Montesquiu. Primer van fer una visita al monument i acte seguit ho van complementar amb una gimcana pels seus jardins, ambientada en el bandolerisme a Catalunya i la crisi del segle XVII. A la tarda van realitzar la ruta de l’Obaga mentre identificaven diverses espècies vegetals.

Semblava que havia de ploure però al final ens va fer un dia fantàstic! ☀

 

 

 

ART I ESCOLA

Els alumnes de tercer participen des de fa temps  al projecte d’Art i Escola organitzat per l’AcVic juntament amb altres escoles de la comarca. Cada any es proposa un tema diferent i  el d’aquesta última edició ha set “el refugi”. Després de treballar-ho de manera individual a les classes de visual i plàstica, on cadascú va fer un treball sobre el seu refugi personal, ens vam decidir fer-ho de manera conjunta amb l’assignatura de valors. Vam profunditzar sobre l’amistat com a refugi col.lectiu i anant una mica més enllà, vam parlar de tot el tema dels refugiats. La setmana passada vam anar a la UVic a presentar el nostre treball…. tota una experiència!

QUE TREMOLI L’ESCENARI!

Qui diu que l’òpera és avorrida?

Des de l’àrea de música, estem dedicant questes setmanes a comprendre més aquesta art escènica apropant-nos als grans compositors com Mozart, Wagner, Puccini o Verdi. Així mateix, intentem comprendre’ls en els seus contextos històrics i musicals del barroc, el classicisme o el romanticisme.  Els alumnes de 3r d’ESO, per grups, estan recreant una òpera que ells mateixos han escollit i que estan reinterpretant i actualitzant.

Afineu les cordes! L’ària de la Reina de la Nit no és gens fàcil!

 

 

DE CONTES MERVEILLEUX ET MARIONETTES

Els alumnes de 3r d’ESO han estat treballant els temps verbals passats en francès. Per posar-ho en pràctica, han elaborat diverses històries fantàstiques, inspirades en contes de fades. Un cop fetes, han dissenyat titelles i ho han representat.

 

VISITA A L’EXPOSICIÓ “Osona, 50 milions d’anys enrere. El medi ambient durant l’Eocè”

Avui al matí hem fet una escapada al Museu de la Pell a veure uns quants fòssils. Tots eren trobats a Osona. Hem après a veure tot el que un fòssil ens pot explicar, com per exemple que un peix havia estat engolit per un altre després d’una persecució o la reconstrucció de tot un ecosistema a partir dels senyals que perduraven en una llosa. Seguim aprenent!

TESTIMONIS DE MAUTHAUSEN

En el marc de l’exposició dedicada al Premi Pulitzer “Maus. Relat d’un supervivent”, els alumnes de 3r i 4t d’ESO han estat treballant sobre les condicions de vida dels camps de concentració.

Avui, alguns alumnes de 4t han exposat davant de 3r el diari que han elaborat sobre un personatge històric. Hem escoltat històries com la d’un jueu presoner al camp i el seu desenllaç o la macabra biografia d’Aribert Heim o Doctor Mort. Després de tot el que hem après aquests dies, podem fer honor a la memòria històrica. Perquè tal i com deia Primo Levi: No és lícit oblidar, no és lícit callar. Si nosaltres callem, qui parlarà?

 

 

TALLER D’EMOCIONS

Els alumnes de 3r van realitzar un taller sobre “El poder de les emocions. Què faig amb tot plegat?”, de la mà de CREACCIÓ: Agència d’emprenedoria, innovació i coneixement.

Durant aquesta sessió es va donar a conèixer la importància de les emocions en l’entorn laboral. A través d’un viatge des de l’interior cap a l’exterior, es van adonar de com influeixen la ràbia, l’amor, la tristesa, l’alegria,… en cada àmbit de la nostra vida, tant personal com laboral. Van tenir una millor comprensió i coneixement del que sentim, i per què ho sentim. L’objectiu era augmentar el benestar, l’efectivitat laboral i millorar les relacions interpersonals.

 

 

LE VOYAGE DE MA VIE

Tots hem tingut alguna vegada el somni de viatjar a algun lloc especial, oi? Els alumnes de francès  estan deixant volar la seva imaginació per explicar-nos com hauria estat aquest viatge tan especial, i per fer-ho, estan elaborant fins i tot àlbums de fotografies i collages on expliquen totes les seves vivències desitjades en quest hipotètic viatge!

 

FUNDACIÓ ALÍCIA

El passat 28 de novembre els alumnes de 3r d’ESO van participar en una sèrie de tallers a Món Sant Benet (Fundació Alícia), a Sant Fruitós del Bages. Un espai magnífic en quan a les instal·lacions, els professionals que ens vam atendre i l’entorn. En el primer taller vam treballar els bons hàbits alimentaris tot cuinant i en el segon vam aprendre a resoldre amb creativitat algunes problemàtiques alimentàries, com les al·lèrgies a la proteïna de la llet o l’ou i algunes intoleràncies com per exemple la del gluten. Va ser una sortida molt profitosa, didàctica a la vegada que lúdica i amb uns alumnes molt entregats!

LA MARATÓ 2018

Els alumnes d’ESO han assistit a la xerrada divulgativa de la Marató. Aquest any enfocat a obtenir recursos econòmics per a la investigació científica sobre el Càncer.

La xerrada ha servit als alumnes per veure la importància de la recerca científica per tal de prevenir i/o curar aquesta malaltia. Els alumnes també han pogut constatar que la Marató fa una gran tasca de sensibilització i que és tan important la recaptació de diners com la divulgació científica, la conscienciació i l’educació de la societat en la cultura científica.

La xerrada ha anat a càrrec de la Sílvia Comín, estudiant de medicina.

Moltes gràcies Sílvia per tota la informació i a tots els alumnes per haver participat amb les vostres preguntes. Desitgem que aquest any la Marató, un any més, arribi molt lluny!!!

 

SETMANA DE LA CIÈNCIA A L’ESCOLA

Aquesta setmana l’escola ha celebrat la setmana de la ciència. Els alumnes d’ESO han treballat els elements de la Taula Periòdica. Han indagat com els trobem representats a la vida quotidiana i a l’entorn. També han vist quina és la seva classificació a la taula periòdica i quina utilitat té.

El projecte s’ha fet extensiu a l’àmbit artístic ja que ha finalitzat amb la construcció d’una taula periòdica 3D pel laboratori de l’escola. Des de l’àmbit de cultura científica s’han treballat els científics els quals donen nom a alguns dels elements de la taula periòdica i, per últim, des de l’àmbit lingüístic els alumnes de 3r d’ESO han treballat en un programa radiofònic sobre ciència.

Per altra banda, també hem tingut la participació de persones expertes en ciència. Així, els alumnes de 3r i 4t d’ESO han pogut assistir a la xerrada que es va fer a l’escola: El motor de la ciència: la curiositat intrínseca a investigar, a càrrec del químic i bioquímic i doctor en Neurociència del Grup de Recerca de la UB, el Dr. Antoni Parcerisas. El qual va destacar la importància de la recerca en el camp científic per poder aconseguir avançar en la societat tant des de l’àmbit tecnològic com mèdic.

Una setmana molt intensa però que hem après molt!

“SUPER-MEGA CONCURS” DE GEOGRAFIA FÍSICA

Els alumnes de 3r d’ESO realitzen per segon any consecutiu el “SUPER MEGA CONCURS” de Geografia física. En aquesta competició avaluen ells mateixos quins són els seus coneixements de cultura general en l’àmbit de la geografia. Quin és el glaçar més gran del món o quin clima tenen a les illes Canàries són algunes de les preguntes que han hagut de respondre. El premi és molt llaminer!

 

CASTANYADA

Els alumnes de 3r d’ESO, com cada any, s’encarreguen de preparar la Castanyada i compartir-la amb la resta de l’escola. Quines castanyes més bones!

PROJECTE EGO SUM LUX MUNDI

Benvolgudes famílies, aquí teniu els retaules fets pels i les alumnes de 3r d’ESO, seguint l’estil medieval al 100%. Té molt de mèrit, són preciosos!

 

També podeu llegir algunes pàgines dels diaris dels monjos del Monestir de Ripoll, imitant la lletra carolina o carolíngia i escrits a mà, amb tinta sobre paper vegetal. Molt bona feina!


ACROSTIC POEMS PROJECT

The students in 3 ESO have been working on the short story by Chris Rose called The Broken Mirror, The Black Cat and lots of Good Luck. As their final product, they’ve written and illustrated their own acrostic poems based on superstitions. Great job!

 

PROJECTE EGO SUM LUX MUNDI

El grup de 3r d’ESO va encetar al setembre el projecte Ego Sum Lux Mundi per conèixer l’Edat Mitjana.

Al llarg d’aquest projecte han hagut de confeccionar textos a l’estil dels manuscrits medievals i han dissenyat i pintat retaules medievals.

 

              

A més, els nens i nenes van visitar el Monestir de Ripoll per aconseguir informació de primera mà.

Ara es troben immersos en el camí de Sant Jaume i l’aparició dels primers textos en castellà als monestirs de La Rioja.

 

Bona feina a tots i totes!

 

 

 

OBSERVEM CÈL·LULES VEGETALS

Dins l’àrea de ciències experimentals, al laboratori, observem diferents tipus cel·lulars representatius de cadascun dels regnes dels éssers vius. Aquí una mostra de com treballem i què descobrim!

Seguim gaudint!