P5

CIRCULAR DE CURS INFANTIL 2022-23

LLISTA MATERIAL P5 2022-23

ELS VULCANÒLEGS I LES VULCANÒLOGUES

Primer de tot, vam mirar una imatge on sortia una persona molt a prop d’un volcà. Qui són aquests agosarats i agosarades que s’acosten tant a la lava? Els vulcanòlegs i les vulcanòlogues. Són científics i científiques que estudien els volcans, les seves erupcions, els tipus de terra i gasos que alliberen… Després d’indagar i formular moltes preguntes, vam anar a buscar respostes als llibres que tenim de la biblioteca. Vam descobrir que fan servir un munt d’eines i que han d’anar molt ben protegits i protegides!

A la tarda, ens vam convertir en vulcanòlegs i vulcanòlogues de laboratori: vam mesurar, pesar, observar i contrastar diferents tipus de roques volcàniques d’arreu del món i de diferents volcans. Llavors, cadascú va prendre nota de la roca que més li va agradar i va registrar la informació en una fitxa d’investigació.

Mentrestant, els altres pintàvem i jugàvem al PIOU-PIOU, un joc de taula d’estratègia super divertit!

LA CENDRA

Al capítol de l’InfoK estava força ben explicat, però a nosaltres ens encanta comprovar-ho tot! Què passa quan es crema una cosa? Què creieu que surt de dins d’un volcà, a més a més de la lava?

Primer vam recordar que, quan els nostres volcans de fang entraven en erupció, sortia molt gas. Bé, doncs ja tenim una informació: a dins la Terra també hi ha molts gasos que s’alliberen quan el volcà entra en erupció.

Ara bé, què més surt? Per comprovar-ho, vam cremar un paper. Vam veure que sortia fum i que també quedaven les cendres del paper. Així doncs, del volcà també en surt fum i, com que la lava està molt calenta i es crema tot el que toca, també en surten cendres.

Durant una tarda, vam aprofitar per pintar amb centres i experimentar-ne la textura. A més, vam practicar el traç escrivint paraules relacionades amb la vulcanologia en una safata amb farina. També vam jugar a un joc de taula per practicar el càlcul mental. I… vam provar unes ulleres de realitat virtual on simulàvem que caminàvem pels voltants d’un volcà en erupció, mentre els companys i companyes practicaven l’orientació espacial amb els iPads.

WE ARE GOING TO THE VOLCANO

En Henry també ens ha presentat un conte molt divertit: Going to the Volcano, d’Andy Stanton. Aquí podeu veure com “Geek Mum” el llegeix en veu alta i, sinó, podeu veure l’adaptació que n’hem fet nosaltres:

Us animeu a explicar-lo?

RACONS MATEMÀTICS

Durant una tarda de racons, vam aprofitar per treballar l’orientació espacial i el càlcul mental a través de diferents materials.

TIPUS D’ERUPCIONS

Després de veure el capítol de l’InfoK sobre els volcans, vam veure que hi ha diferents tipus d’explosions volcàniques. Vam veure que l’erupció que havíem provocat amb el bicarbonat i el vinagre era més aviat Hawaiana perquè sortia la lava a poc a poc i l’explosió no era violenta.

Ara bé, la segona erupció que vam comprovar era més aviat Vulcaniana perquè va ser molt breu, però molt violenta.

Si voleu, us deixem el capítol de l’InfoK per si el voleu veure a casa. Els tipus d’erupcions surten al minut 2:00.

I LAVA YOU

En Henry també ens ha volgut acompanyar en el projecte dels volcans i ens va presentar una cançó molt bonica que simbolitza la creació de les illes de Hawai. Es diu “I lava you” que vindria a ser un joc de paraules amb “I love you”. A nosaltres ens va encantar! Us agrada?

ERUPCIONS VOLCÀNIQUES

Després que els nostres volcans s’assequessin, els vam pintar i, barrejant bicarbonat i vinagre, vam simular que els sortia lava!

A la tarda, vam provocar un altre tipus d’explosió, una de més espectacular. La vam fer barrejant Coca-cola i Mentos i va sortir la Coca-cola disparada amunt! Va anar tot tan ràpid que no vam tenir temps de gravar-ho, però si voleu, ho podeu provar a casa! (bé, a dins de casa millor que no!)

LES ROQUES VOLCÀNIQUES

Però, què passa amb la lava quan es refreda? Ja havíem dit que quan les roques s’escalfen perquè es troben a l’interior de la Terra i fa calor, es desfan. Doncs, què creieu que passa quan la lava (aquesta pasta de roques desfetes) surt a fora la Terra a través del volcà i ja no hi fa tanta calor?

Nosaltres ho vam comprovar amb una espelma: primer, quan la vam encendre vam veure que la cera (aquella substància que fan les abelles i que vam estudiar al primer trimestre) es fonia. Però si apagàvem l’espelma i evocàvem aquell líquid, es tornava a posar fort.

Molt bé, doncs! A les roques els passa el mateix, es tornen a posar fortes: es solidifiquen. D’aquesta manera,  els volcans es van convertint en muntanyes més grosses (el con es va fent més gros) i també en surten les roques volcàniques.

En una sessió de racons, vam aprofitar per ordenar roques de grans a petites i també per construir-nos un volcà de fang, a més de llegir paraules.

LES PLAQUES TECTÒNIQUES I LA LAVA

Recordeu que havíem dit que la Terra està feta de capes? Doncs la capa de dalt de tot, l’escorça, està esquerdada i per tant feta per peces més petites (les plaques tectòniques), com si fos un puzzle. Bé, doncs quan aquestes peces es mouen fan que el magma surti cap enfora generant volcans. Quan al magma surt cap a fora, n’hi diem lava. Nosaltres vam mirar el programa del Què Qui Com, a partir del minut 4:44 on ho explicava super bé!

COMENCEM A EXPERIMENTAR

Primer de tot, vam agafar un our dur i ens vam mirar totes les capes que tenia. I ho vam aprofitar comparar el nostre planeta, la Terra amb aquest ou dur. El nostre planeta també té moltes capes i, a mesura que anem entrant més cap al mig, hi fa més calor. Igual que quan nosaltres anem a fora el pati i tenim més fredes les mans que la panxa.

Tot seguit, vam comprovar què els passa a les coses quan estan moooolt calentes. Què passa quan posem un glaçó a sobre del radiador? Exacte, es fon. Doncs a les pedres que trapitgem els passa el mateix. Com que a l’interior de la Terra hi fa molta calor, les roques i tot el material que hi ha està desfet. D’aquesta massa desfeta se’n diu magma.

Llavors, vam fer un experiment per comprovar què passava quan materials calents i materials freds es troben: vam agafar un tub amb aigua calenta i colorant, i el vam posar dins d’una gerra amb aigua freda. Què va passar? Doncs que l’aigua calenta tendeix a pujar cap amunt.

També vam fer un altre experiment, en el qual vam barrejar una mica de cafè molt dins d’un pot amb oli i hi vam posar una espelma a sota. En escalfar-se l’oli, es va movent de baix cap a dalt i de dins cap a enfora. Aquí no vam tenir temps de fer gaire fotos, però ho vam documentar amb dibuixos.

TENIM MOLTES PREGUNTES!

Després de mirar alguns vídeos i imatges sobre volcans, vam formular hipòtesis i ens vam fer moltes preguntes. Cadascú la va escriure en una bafarada i vam penjar-les en un mural de la classe.

NOU PROJECTE: ELS VOLCANS

En tornar de Nadal, vam arribar amb moltes ganes de descobrir, investigar i sobretot, experimentar! Per seleccionar un nou projecte, vam mirar diferents imatges per internet sobre elements diferents i vam anar incorporant propostes que feien els nens i nenes de la classe. Després de la recerca, vam fer una votació a la pissarra i va acabar sortint el tema dels volcans!

LES OQUES VAN DESCALCES

A danses i ritmes aprenem moltes cançons i balls! Divendres vam construir-nos uns titelles d’oques i ànecs, i vam cantar i interpretar “Les Oques van descalces”. Us animeu a cantar amb nosaltres?

US ANIMEU A JUGAR?

Després de tants dies parlant de les cases i d’haver construït les nostres pròpies, vam fer un joc per veure quantes coses sabíem. Primer de tot, ens vam posar per parelles i vam agafar una tablet. Vam entrar a l’aplicació de Kahoot i vam introduir un codi i els nostres noms. Llavors, havíem d’anar responent unes preguntes que sortien a la pissarra, mitjançant unes icones que apareixien a la tablet. Ens ho vam passar super bé i vam veure que havíem après un munt de coses!

I vosaltres, us animeu a jugar-hi? Només heu de clicar aquest enllaç: https://kahoot.it/challenge/09319870?challenge-id=9086ed7c-8530-4437-87ff-fd315f5a12b0_1607972362545

Ho podeu fer a través de qualsevol aparell electrònic. Us demanarà que hi poseu un nom, podeu posar el que volgueu. I a jugar!

LA RATETA QUE ESCOMBRAVA L’ESCALETA

Vam poder gaudir d’una obra de titelles innovadora, sensible i molt bonica al Cirvianum. Es tractava del conte de La Rateta que escombrava l’escaleta, però amb un toc més trencador, ja que era la mateixa rateta la que es salvava de les urpes del gat i que ajudava al seu amic ratolí. La música, la posada en escena i la interacció entre els actors i el públic ens va deixar amb ganes de més 🙂

LA CASA MÉS DOLÇA

Després d’estudiar l’ofici de paleta i d’haver vist de primera mà com es posen els totxos, vam construir una paret! Però com que no teníem prous totxos ni ciment, vam fer servir terrossos de sucre i crema de xocolata. La condició era que no podíem llepar els ganivets ni els totxos perquè es podrien fer malbé, però com podeu comprovar, si algú s’embrutava un dit bé que s’havia de netejar, no?

UN CONTE MOLT LLARG

Vam explicar un conte mooolt llarg, però no és que tardéssim molt a explicar-lo, sinó que literalment era molt llarg! Ens el va deixar la Sònia de la biblioteca i ens va encantar!

ELS PLÀNOLS D’UNA CASA

La Maria ens va portar els plànols de casa seva i ens els vam poder mirar i remirar de ben a prop. En vam veure un que era gairebé tan gran com la taula. La Maria ens va ensenyar on era la seva habitació, on eren els lavabos, on era la cuina… i fins i tot, vam poder veure com estaven marcats els llums, els punts d’aigua… Que xulo!

Ah, i també ens va portar uns fils per on passa l’electricitat. Aquests fils estan fets d’un material que es diu coure, però per protegir-los, estan embolicats amb un plàstic.

CONSTRUÏM UNA CASA DE FANG I PALLA

Durant una sessió de racons, vam proposar experimentar amb fang i palla, i vam acabar construint unes cabanes de fang! En un altre racó, vam jugar a un joc de sumes i, en un altre, al Crock’s Outfit que és un joc de comptar els complements que porta un cocodril i agafar el número corresponent.

ENS VE A VEURE EL PARE DE LA MARIA

I ens quedava un paleta a la classe: el pare de la Maria, l’Albert. Ens va ensenyar moltíssimes eines que fan servir en el seu dia a dia i també unes màquines molt grosses i que feien molt soroll: algunes feien forats, altres tallaven, altres barrejaven…

També ens va explicar que s’han de protegir molt bé perquè treballen amb eines i materials que són perillosos. Llavors, el vam ajudar a posar uns totxos i vam poder tocar el ciment, vam mirar que estigués recta amb el nivell… I al final, ens va donar uns metres i vam mesurar tot el que vam poder!

Moltes gràcies Albert!

ENS VE A VEURE EL PARE D’EN LLUC

El pare d’en Lluc, en Santi, també és paleta. Ens va venir a explicar que els paletes tenen una feina molt dura i que necessiten treballar en equip per tal de construir les cases. També ens va explicar que els materials que fan servir han de ser molt resistents, però si no esperem que s’assequin o no els col·loquem bé, també es poden trencar i fer malbé.

Llavors, va construir una paret amb totxos i ciment, la va enguixar per un costat i la va arrebossar per l’altre. Així vam poder veure’n la diferència. Després, si s’hagués assecat, hauríem pogut pintar la paret, però tarda molts dies. També vam poder enganxar unes rajoles amb ciment cola.

I al final, vam jugar a perseguir un llum làser. Serveix perquè puguin construir les cases rectes.

Moltes gràcies Santi!

ENS VE A VEURE EL PARE DE LA JOANA

El pare de la Joana, en Joan, va estudiar i va treballar de paleta. Per això, el vam convidar a venir a l’escola i el vam omplir de preguntes!

Primer, ens va explicar que per poder construir una casa, abans s’ha de planificar. Un arquitecte o una arquitecta ens ha de dibuixar uns plànols. Llavors, podem començar a construir. També ens va resoldre molts dubtes sobre com estan fets els totxos i perquè estan fets com són, ens va explicar que hi ha cases que estan fetes de diferents materials i per a què s’utilitzen en cada cas, i ens va portar unes cases per pintar.

Moltes gràcies Joan!

CASETES DE DOBLE ENTRADA

Sabeu què és un quadre de doble entrada? Doncs la Marta Ricart ens en va ensenyar a fer mentre construíem cases!

ELS CONTES DE LA BIBLIOTECA

La Sònia ens va deixar uns quants contes que parlen sobre les cases. Vam aprofitar per mirar-los i mirar de respondre algunes de les nostres inquietuds, per descobrir més coses i per fer-nos noves preguntes.

QUI VIU AMB MI?

A jocs matemàtics, vam inventar-nos un codi secret per visualitzar qui viu a casa nostra. Creieu que el podeu desxifrar?

QUÈ PESA MÉS?

El conte dels Tres Porquets és un bon exemple per demostrar que les cases poden estar fetes de diferents materials. Però… com és que quan el llop bufa, la palla marxa volant i la fusta també. Nosaltres ho vam comprovar amb unes balances casolanes i una bàscula digital. Vam fer una mica de rebombori, però ens va encantar!

INVESTIGUEM: COM SÓN LES CASES?

Primer de tot, vam fer un dibuix sobre una casa. Llavors, vam anar veient que potser ens hi faltaven cosetes, però no sabíem ben bé què. Així doncs, vam anar a fer una petita excursió pels voltants de l’escola i vam anar tirant fotos a elements de les facanes que ens cridaven l’atenció.

Llavors, vam tornar a l’escola i vam construir el nostre propi poble (petit, però nostre).

RACONS

En una sessió de racons, vam pintar unes cases amb aquarel·les, vam construir cases i castells, vam jugar al veig-veig i vam fer unes partides al Halli Galli (un joc de cartes per treballar el càlcul mental).

NOU PROJECTE: LES CASES

Després del projecte de les abelles, vam mirar un munt de llibres que parlaven de diferents temàtiques. Després, en vam escollir una i sabeu què va sortir? Les cases!

Després de formular-nos moltes preguntes i de compartir els nostres coneixements sobre les cases, vam veure que teníem moltes ganes de saber com estan fetes.

La sorpresa va ser quan la Maria ens va portar un totxo! El seu pare és paleta i ens el va deixar perquè ens el miréssim bé. Ara encara teníem més preguntes!

DAUS CODIFICATS

A jocs matemàtics ens ho passem molt bé. Aquesta setmana vam fer “curses” de regletes amb uns daus codificats. Qui va guanyar?

ANEM A COLLIR FULLES

Amb l’arribada de la tardor, tenim els arbres del poble vestits de tots colors o bé que ja els comencen a caure les fulles. Nosaltres ho aprofitem i sortim a buscar-ne 🙂

JUGUEM AL TRES EN RATLLA

Durant les sessions de jocs matemàtics ens ho passem molt bé. La Marta sempre ens ensenya jocs nous i divertits. La setmana passada, vam estar jugant al tres en ratlla. Estàvem molt concentrats i concentrades!

ANEM A LA CASA DE LES ABELLES

Divendres passat, els nens i nenes del peix ens vam convertir en apicultors i apicultores a la Casa de les Abelles. En Ramon i la Cèlia ens van explicar un munt de coses, ens vam ben disfressar i vam anar a veure les arnes. Allà, vam veure moltes l’abella reina (l’abella mare), abellots, larves i fins i tot una abella que naixia. També vam poder veure com treballaven les guardianes i com algunes anaven carregades de pol·len. Finalment, vam centrifugar tres bresques i vam extreure’n la mel. I tot això, en un entorn idíl·lic envoltats de natura 🙂

BEES EVERYWHERE!

Amb en Henry hem anat aprenent nou vocabulari de les abelles. Per practicar-lo, cantem cançons, recitem poemes i juguem a jocs molt divertits! Per exemple, en aquest cas havien d’atrapar amb un “mata-mosques” el concepte que dèiem en veu alta.

MENGEM PA AMB MEL

Marieta vola vola, tu que portes camisola,

si m’ensenyes el camí del cel, et donaré pa i mel!

La sabíeu aquesta cançó? Heu provat mai el pa amb mel? Els nens i nenes de la classe del peix en vam preparar fa uns dies per berenar. Era boníssim!

VALORACIÓ A MIG PROJECTE

Després d’uns quants dies de projecte, vam valorar si érem capaços i capaces de respondre algunes de les preguntes que ens vam formular a l’inici. Ens vam repartir les preguntes i, en petit grup, vam parlar sobre què en sabíem. Llavors, ho vam dibuixar i escriure i, finalment, ho vam presentar davant la resta de la classe.

A partir d’aquesta reflexió, vam veure que havíem après moltíssimes coses i que també ens sortien noves preguntes.

L’AVI D’EN LLUC

En Lluc, fa uns dies, ens va explicar que el seu avi té abelles. Així doncs, ens va fer una gran sorpresa portant-nos un tros de bresca plena de mel i un pot de mel. La vam ben olorar i tocar, i vam veure que era enganxosa. També feia molta olor de mel.

Tot seguit, vam tastar la mel i ens va encantar!

EL RUSC

Les abelles viuen als ruscos, els quals fan amb una substància que segreguen les més jovenetes al seu abdòmen. Aquesta substància es diu cera i nosaltres la fem servir per fer espelmes, entre altres coses. Ens vam estar mirant un tros de rusc i vam poder veure que feia olor de cera.

També ens vam fixar en els petits forats que té, les cel·les. Ens vam adonar que no eren ben bé rodones, sinó que tenien 6 costats. Són hexàgons. Nosaltres vam intentar reproduir un hexàgon amb 6 nens i nenes, amb peces de lego i amb rotuladors.

ABELLA vs VESPA

S’acaba la primavera, però al pati seguim trobant molts insectes. En pocs dies de diferència, ens vam trobar una abella i una vespa. Les sabeu diferenciar vosaltres?

Per poder-ne apreciar els detalls, les vam observar amb una lupa i vam poder veure com tenien el cap, els ulls, les potes… En el cas de l’abella, també vam veure que tenia un forat al cul i és que ja no tenia el fibló.

LES ABELLES

Hem començat un nou projecte: les Abelles! De moment, en sabem força coses i ens hem plantejat mooooltes preguntes. Creieu que les podrem resoldre totes?

 • Amb què mengen?
 • Amb què piquen i com?
 • Com són?
 • Com és el rusc? Són rodons?
 • Com es moren?
 • Com fan el soroll (ZZZZ)?
 • Com fan el pol·len? i la mel?
 • Descansen?
 • Tenen cabells?
 • Tenen ulls, boca, panxa, peus, nas, mans, dents, melic, llengua…?
 • Tenen família?
 • Són totes iguals?
 • Com volen tan ràpid?
 • Per què tenen les ales tan fines?
 • Tenen fred?

ENS ENCANTEN ELS RACONS!

En grups petits i d’una forma divertida, anem treballant habilitats i capacitats. Durant la tarda, vam jugar a la batalla de llops, a la granja, a reproduir patrons amb peces i al mikado.

LA CAPUTXETA VERMELLA i ELS TRES PORQUETS

Quines ganes d’escoltar i explicar contes! I quina millor manera que fer-ho amb titelles. És genial per practicar el vocabulari, el diàleg, l’exposició oral davant de públic i la cohesió de grup 🙂

RACONS

Durant els primers dies, vam crear un calendari on sortien dates importants: excursions, festes i aniversaris. Nosaltres el vam decorar amb dibuixos i hi vam escriure una dita per a cada mes. Durant una tarda de racons, vam aprofitar per pintar una castanya amb cafè i escriure una dita. A més, vam jugar al supermercat i vam jugar amb un tangram.

PRIMERS DIES D’ESCOLA

Després de tants mesos separats, ens hem pogut retrobar. Teníem moltes ganes d’explicar-nos com havíem passat el confinament, com havien anat les vacances, què teníem ganes de fer a l’escola i, sobretot, teníem ganes de jugar!